Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is hummus echt zo gezond als we denken?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Benieuwd of hummus gezond is? Lees verder om erachter te komen hoe dit populaire Midden-Oosterse gerecht kan bijdragen aan je gezondheid.
Is hummus gezond? En waarom dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is hummus?

Hummus (soms ook wel hoemoes genoemd) is gigantisch popular in het middenoosten als dip of als spread.

Klassieke hummus wordt meestal gemaakt van een mix van gekookte kikkererwten, tahini (een pasta-achtig goedje gemaakt van gemalen sesamzaad), een flink aantal eetlepels olijfolie, citroen, knoflook en wat zout. Allemaal samen in de blender. 

Naast klassieke hummus, zijn er tegenwoordig veel variaties op de markt. Van hummus met zongedroogde tomaten tot bietenhummus. 

Hummus wordt vaak met brood gegeten, maar is ook heerlijk in salades, bij falafel of als dip voor komkommer of wortel.

Is hummus gezond?

Over het algemeen is hummus hartstikke gezond. Maar er zitten grote verschillen tussen de verschillende types en merken. Zelfgemaakte hummus is bijvoorbeeld vaak gezonder dan hummus uit de super.

Heb je al eens twee hummusverpakkingen naast elkaar gehouden in de Appie, om de voedingswaarden te vergelijken? Dan weet je wat we bedoelen.

Hummus is een goede bron van plantaardige eiwitten. Er zitten 7,7 gram eiwitten in 100 gram hummus.

Ben je vegetariër of veganist, dan is hummus ook heel gezond. Er zitten veel voedingsstoffen in die je nodig hebt, zoals ijzer, foliumzuur, fosfor en vitamine B [1].

Samenvatting
Ja, hummus is gezond. Als je vegetariër of veganist bent, kan hummus ook een goed idee zijn. 

Wat zijn de voedingswaarden van hummus?

20 gram hummus (genoeg voor ongeveer één sneetje brood), bevat de volgende voedingswaarden [9]:

Voedingswaarden per 20g hummusHoeveelheid
Kilocalorieën64
Vetten5.2g
– Verzadigd vet0.8g
Koolhydraten2.4g
– Suiker0.1g
Vezels1.1g
Eiwitten1.5g
Zout0.25g

Daarnaast vind je grote hoeveelheden van de volgende vitaminen en mineralen in hummus: mangaan (7,8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), koper (5,2%), foliumzuur (4,2%), magnesium (3,6%), fosfor (3,6%), ijzer (2,8%), zink (2,4%), thiamine (2,4%), vitamine B6 (2%) en kalium (1,5%).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hummus?

We sommen de gezondheidsvoordelen van hummus voor je op.

Hummus bevat ingrediënten waarvan is bewezen dat ze ontstekingen tegengaan

Ontstekingen zijn belangrijk: ze beschermen ons tegen infecties en ziekte. Maar soms houden ze langer aan dan nodig. Chronische ontsteking, noemen we dat.

Chronische ontstekingen spelen een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte, gewrichtsziekten en hersenziektes. Maar helaas begrijpt de wetenschap de exacte rol van deze chronische ontstekingen nog niet.

Wat we wél begrijpen, is dat hummus ingrediënten bevat die chronische ontstekingen kunnen tegengaan. Dit komt voornamelijk doordat hummus olijfolie [2] en sesamzaad [3] (het hoofdingrediënt van tahini) bevat.

Hummus bevat vezels die zorgen voor een gezonde spijsvertering

Hummus is een goede bron van vezels. Vezels zijn gezond voor de spijsvertering en stoelgang en de voeden de gezonde bacteriën in je darmen.

Een studie toonde aan dat tweehonderd gram kikkererwten per dag gedurende drie weken zorgde voor meer goede bacteriën en minder slechte bacteriën [4]. 

Het effect van hummus is wel minder sterk dan van pure kikkererwten. Hummus bevat namelijk niet alleen kikkererwten, maar ook andere ingrediënten. 

Hummus kan mogelijk de bloedsuikerspiegel reguleren

Kikkererwten hebben een lage glycemische index (GI). Dat is een maatstaaf die aangeeft hoe snel koolhydraten uit voeding de bloedsuikerspiegel verhogen.

Over het algemeen kun je aannemen: hoe lager de glycemische index, hoe gezonder. 

Wel moet je rekening houden met de grootte van de portie. Zo kan een product met een hoge GI alsnog zorgen voor een matige stijging van je bloedsuikerspiegel als je er een kleine portie van eet.

Ook kan een voedingsproduct ingrediënten bevatten die de stijging van de bloedsuikerspiegel beperken. Vezels bijvoorbeeld. 

Over het algemeen kun je zeggen: als je producten eet met een lagere GI worden pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, waardoor je geen ‘suikerdip’ of moeheid ervaart en je langer een verzadigd gevoel houdt.

Een stabielere bloedsuikerspiegel verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Hummus bevat ingrediënten die goed zijn voor het hart

In een onderzoek werden mensen vergeleken die extra kikkererwten aten met mensen die extra tarwe aten. Na vijf weken had de eerste groep bijna vijf procent minder ‘slecht’ LDL-cholesterol in het bloed [5]. Andere studies toonden hetzelfde gezonde effect van kikkererwten aan [6].

Ook olijfolie bestaat uit onverzadigde vetten. Dat zijn gezonde vetten die zijn goed voor het hart.

Samenvatting
Hummus kan ontstekingen helpen tegengaan en het is goed voor de spijsvertering. Het kan ook bijdragen aan de hartgezondheid en het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.

Het helpt mogelijk bij gewichtsverlies

Een hoge inname van peulvruchten, waar kikkererwten onder vallen, zorgt voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt [7].

Ook de vezels in hummus helpen bij het afvallen, omdat ze de darmen gezond houden. Ze kunnen ook zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Bovendien zijn plantaardige proteïnen (ook wel eiwitten) belangrijk als je wil afvallen. Eiwitten zorgen namelijk ook voor een verminderd hongergevoel en voor een betere stofwisseling [8].

Plantaardige voedingsstoffen bevatten daarnaast minder calorieën dan dierlijke producten, wat helpt bij het afvallen.

Wil je afvallen? Eet dan wat vaker hummus in plaats van dierlijke producten zoals vlees of kaas op het brood.

In dit artikel kan je meer lezen over hummus en afvallen.

Meer weten over afslanken? Dan is onze gratis training misschien wat voor jou. Schrijf je hieronder in.

Samenvatting
Hummus kan bijdragen aan gewichtsverlies vanwege de aanwezigheid van vezels en eiwitten en een lage hoeveelheid snelle koolhydraten en suikers.

Welke hummus is het gezondst?

Als je hummus puur en alleen uit eerdergenoemde ingrediënten bestaat, dan is het zeker gezond. Maar de hummus in de supermarkt heeft vaak toevoegingen waar je minder blij van wordt. Denk aan grote hoeveelheden suiker, zout, kleurstoffen en conserveringsmiddelen om de houdbaarheid te verlengen.

De versie van de Albert Heijn die bij de borrelhapjes en -dips ligt is bijvoorbeeld stukken gezonder dan de versie die bij het broodbeleg ligt.

Zo bestaat de eerste naturel hummus voor 70% uit kikkererwten, bevat het 239 calorieën en 18 gram vet, terwijl de tweede versie maar voor 46% uit kikkererwten bestaat, er 370 calorieën in zitten en 33 gram vet.

Het beste wat je kunt doen is de etiketten even vergelijken als je voor het hummusschap staat en de beste optie in je mandje leggen. ‘Beste’ is in dit geval de optie met het grootste aandeel kikkererwten, de minste suikers, vetten en zout. 

Vind je hummus met een smaakje lekker? Zongedroogde tomaat, biet en pikant kunnen eveneens gezonde keuzes zijn. 

Samenvatting
Er zitten grote verschillen tussen de hummus uit de supermarkt. Om zeker te weten dat je een goede keus maakt, check je het label of maak je je hummus zelf. 

Is zelfgemaakte hummus gezonder?

Nóg beter dan hummus uit de winkel kopen is zelf maken. Zo weet je precies hoeveel (on)gezonde ingrediënten je toevoegt. Wil je dus zeker weten dat je een gezonde hummus te pakken hebt? Kies dan voor zelfgemaakte hummus in plaats van hummus uit de supermarkt.

Maak een grote hoeveelheid in één keer en vries het in. Zo blijft je prakje tot wel zes maanden goed. 

Kan ik hummus eten als ik allergieën en intoleranties heb?

Als je slecht tegen gluten, noten en zuivel kan, dan is traditionele hummus over het algemeen veilig om te eten. Ben je allergisch voor sesam of peulvruchten, dan kun je hummus natuurlijk niet eten.

Wist je dat pinda-allergie soms als kruisallergie voorkomt met een peulvruchtenallergie? 

Let wel goed op! Er zijn veel verschillende soorten hummus op de markt. Soms zijn er ingrediënten toegevoegd voor een speciaal smaakje. Heb je dus last van allergieën en intoleranties? Controleer het label dan goed!

Samenvatting
Hummus is gezond vanwege de eiwitten, vezels en gezonde vetten. De kwaliteit varieert tussen merken, dus let op de ingrediënten en voedingswaarden. Je kunt ook zelf hummus maken!

Conclusie

Hummus is gezond. Het goedje uit het Midden-Oosten helpt mogelijk bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, bevat vezels die goed zijn voor de spijsvertering en bij gewichtsverlies, bevat veel gezonde eiwitten en kan mogelijk helpen chronische ontstekingen te voorkomen. Ook kan hummus helpen je hart gezond te houden.

Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *